Niet Catan-achtige Bordspelen

Bordspelen hebben lang een naam gehad nogal truttig en ouderwets te zijn. Ganzenbord, mens-erger-je-niet, monepoly, risk, rummikub, scrabble.. voor veel mensen zijn deze bordspelen niet meer interessant. De reden kan zijn dat die bordspelen relatief lang duren en/of nogal eentonig zijn. De kolonisten van Catan heeft de bordspelen weer op de kaart gezet. Persoonlijk vind ik het saai en langdradig. Hou jij ook niet van de kolonisten van Catan en dergelijke bordspelen? Misschien vind je dan hier wat tips om toch een leuke avond te hebben met bordspelen.

Het betoverde doolhof

Het betoverde doolhof is anders dan andere bordspelen. Je hebt een aantal plaatjes in handen en moet proberen om op het bord op diezelfde plaatjes terecht te komen. Dit lijkt simpel, maar het bord ligt vol met doodlopende wegen en je mag iedere beurt maar een kaartje doorschuiven. Bovendien kunnen je tegenstanders je weg ook nog eens behoorlijk dwarsbomen. Het leuke aan het spel is dat je niet veel spelregels hoeft te lezen om te kunnen beginnen, maar het wel je strategische vermogen aanspreekt. Met geluk alleen kom je er niet. Nadelen vind ik dat je afhankelijk bent van de snelheid van je tegenspelers. Daarnaast is het behoorlijk irritant als je plan in duigen wordt geschoven door je voorganger. Dit hoort bij het spel natuurlijk, maar je moet er wel tegen kunnen.

Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: 7 tot 100
Speelduur: 20 tot 30 minuten (als je tegenspelers meewerken)

Pictionary

Ik weet het, heel veel mensen vinden Pictionary een van de meest verschrikkelijke bordspelen, maar ik denk dat dat komt doordat ze gewoon niet creatief genoeg zijn. Het is een van mijn favoriete bordspelen en wel omdat het negen van de tien keer op de lachspieren werkt. Vooral de onkunde van de tekenaars maakt het erg grappig. Het spel valt te vergelijken met hints, maar dan waarbij je moet tekenen in plaats van uitbeelden.

Aantal spelers: 2 tot 6
Leeftijd: 12 – 100
Speelduur: ongeveer 30 minuten

Smaakproeven

Als kind deden we thuis wel eens het spelletje ‘proeven’. Je kreeg dan een blinddoek om en een fondue-bord voor je neus met in elk vakje een ander kruid, sausje of iets anders. Je werd gevoerd met al die verschillende smaken en moest raden wat je in je mond had. Uiteraard zaten er altijd een paar dingen tussen die we erg vies vonden. Ik heb geen idee of ‘smaakproeven’ een beetje in die richting komt, maar het sprak mij in ieder geval meteen aan. Het mag duidelijk zijn dat ik dit spel nog nooit gedaan heb en voor de beschrijving ervan, lees dan hier de beschrijving van smaakproeven van bol.com.

Aantal spelers: 1 tot 5
Leeftijd: 16 – 100
Speelduur: 15 tot 30 minuten

Interesse in nog meer bordspelen? Op Puzzlingworld vind je een aantal originele bordspelen waar je je hoofd bij moet gebruiken..

Gerelateerd:

  1. De Horlogetelefoon
  2. Heimwee naar de Gameboy
  3. Retro Rages

Geef een reactie

Naam (verplicht) :
Email (verplicht) :
Website :
Je reactie :

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *