Must-see films en docu’s

Ik heb sinds kort een bioscooppas, dus je begrijpt: ik heb veel films gezien de laatste tijd. Ik weet dat er online reviewsites in overvloed zijn, maar ik kon het toch niet laten om er nog eentje bij te doen.. In dit artikel mijn film top 3 van de laatste tijd.

A Royal Affair

A Royal Affair is een Deens klassiek kostuumdrama over de affaire tussen een koningin en haar dokter. Behalve dat deze affaire uitgebreid aan de orde komt, krijgen politiek, macht en onmacht een belangrijk aandeel in de film. Leuk is dat de film berust is op feiten. De werkelijke romance heeft zich afgespeeld tussen de vrouw van de 18e eeuwse Christian VII (Caroline Mathilde) en hofarts Johann Friedrich Struensee. De relatie leidde zelfs tot buitenechtelijke kinderen.

Toegegeven, ik vond de film vooral leuk om de mooie romance die goed vertolkt wordt door de hoofdpersonen. Maar ik denk dat ook filmkijkers die niet van romantische films houden deze film kunnen waarderen. Zo speelt Mikkel Boe Følsgaard als koning Christian zijn rol als schizofrene koning erg goed. Door zijn personage is deze dramafilm soms zelfs hilarisch te noemen.

Intouchables

Heel veel mensen hebben Intouchables al gezien en hij draait dan ook al enige tijd in de bioscopen. Ik heb nog niemand gesproken die deze film níet goed vond en ik ben daarop geen uitzondering. In deze film zien we twee hoofdrolspelers: een rijke gehandicapte man (Philippe) die weinig meer dan zijn hoofd kan bewegen en een donkere jongen uit de banlieue van Parijs (Driss). De twee ontwikkelen een vriendschap wanneer Driss voor Philippe gaat werken. Uiteraard komen ook de thema’s discriminatie en statusverschil aan bod. De film staat garant voor veel humor, maar ook veel sentiment.

Gesneuveld

Gesneuveld is een film van een hele andere orde. Het is een documentaire over de nabestaanden van de Nederlandse militaire slachtoffers van Afghanistan. Ik vind het sowieso goed dat er een dergelijke documentaire gemaakt is, omdat je op deze manier een stuk dichterbij het verlies komt dat deze mensen hebben geleden en nog steeds doen. Het is de enige manier om mensen stil te laten staan bij een verre oorlog als die in Afghanistan. Anders lees of hoor je alleen over de ongeveer 20 Nederlandse oorlogsslachtoffers in de krant of op het nieuws en is het 2 seconden later je geheugen weer uit. Misschien dacht je zelfs nog: “O, dat valt mee, maar 20 doden”. Dat zul je na het zien van deze documentaire zeker niet meer denken.

Daarnaast is de documentaire mooi gemaakt en hebben ze de nabestaanden goed de kans gegeven om hun gedachten en gevoelens onder woorden te kunnen brengen.

Meer films die je zou moeten zien

Ik kan niet alle goede films die ik de laatste tijd gezien heb hier bespreken, maar ik wil toch nog een paar aanraders noemen: Le Prenom (2012), van Alexandre de La Patellière, Matthieu Delaporte, Jagten (2012), van Thomas Vinterberg, Your Sisters Sister (2011), van Lynn Shelton en de documentaire Ai WeiWei Never Sorry (2012), van Alison Klayman.

Gerelateerd:

  1. De Beste Romantische Films
  2. Klassieke Films
  3. Goede film of dvd box

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *