Ruimtetoerisme is er in verschillende vormen. Zo is er ten eerste astrotoerisme, waarbij er werkelijk vluchten in de ruimte zullen worden gemaakt met de bestemming als doel van de reis. Dan bestaat er ook nog atmosferisch ruimtetoerisme, waarbij het meer gaat om de ervaring van het reizen zelf, bijvoorbeeld van de gewichtloosheid.

De laatste vorm van ruimtetoerisme is terrestrisch ruimtetoerisme, waarbij er gebruik gemaakt wordt van simulaties en waarbij je bijvoorbeeld ruimtefaciliteiten kunt bezoeken. Je zult begrijpen dat de laatste twee een stuk gemakkelijker te realiseren zijn dan de eerste.

De grootste Kritieken op Astrotoerisme

Het klinkt leuk natuurlijk, een retourtje maan. Maar of het binnenkort werkelijkheid gaat worden is nog maar zeer de vraag. Hoewel het technisch gezien mogelijk is, zijn er een aantal bezwaren tegen de commercialisering van ruimtevluchten. Ten eerste is het ontzettend belastend voor het milieu. Het hoge energieverbruik en de enorme uitstoot aan broeikasgassen zullen zorgen voor een versterking van het nu al dramatische broeikaseffect, wat uiteraard een grote impact zal hebben op het milieu. Ten tweede is het erg risicovol.

Onlangs nog zijn er twee ruimtevluchten mislukt, namelijk de onbemande vlucht met de Antares-raket testvlucht met SpaceShipTwo. De Antares-raket was gelukkig onbemand, maar bij de SpaceShipTwo is de piloot omgekomen en een ander raakte zwaargewond. Voordat er meer commerciële vluchten gemaakt kunnen worden zal de veiligheid opgeschroefd moeten worden en er zal altijd sprake zijn van een aanzienlijk eigen risico.

Ruimtetoerisme is al een Feit

Hoewel er nog geen vakanties naar de maan te boeken zijn, is ruimtetoerisme met de reis zelf als doel al een feit. Richard Branson, eigenaar van Virgin Galactic mag dan terughoudend zijn na de crash van een van zijn toestellen, de Nederlands-Amerikaanse concurrent XCOR is niet van plan de openstaande ruimtereizen te cancellen. De ruim 250 mensen die voor ongeveer 70.000 euro een kaartje hebben gekocht wordt op het hart gedrukt dat de vliegtuigen van XCOR technisch heel anders in elkaar zitten dan die van Virgin.

Volgens XCOR zijn er nog geen ongeruste klanten geweest die hun boeking hebben geannuleerd. Nu vind ik dat niet zo vreemd aangezien de kopers zich bij aankoop al wel van het risico bewust waren. Al zou ik miljonair zijn, persoonlijk zou ik het voorlopig toch liever houden bij een tripje Canarische Eilanden en terug!

Deel mee… m4s0n501

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *