Hoge werkdruk komt op veel werkplekken voor. Het is zaak deze druk niet om te zetten in stress. Maar hoe doe je dat? En wat kun je doen om het stress te voorkomen? Omdat geen enkel mens hetzelfde is, zijn stelregels moeilijk te maken. Een paar kleine tips.

Regels voorkomen stress

Stress op het werk kan veroorzaakt worden door hoge werkdruk, maar kan uiteraard ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een schokkende gebeurtenis. Het is niet eenvoudig te zeggen hoe stress voorkomen kan worden: ieder mens is immers verschillend. Wel zijn er een aantal regels, waarmee voorkomen kan worden dat stress de overhand neemt.

Een aantal tips:
• Praat er over met je collega’s
• Als het mogelijk is, delegeer dan wat werk
• Neem voldoende pauzes, ook als de werkdruk dat niet toelaat
• Frisse lucht doet wonderen
• Vermijd het drinken van koffie en thee

Praten, praten, praten

In gesprek gaan met je collega’s is niet altijd eenvoudig. Soms is een werksituatie sluimerend stressvol en heeft men het gevoel ‘niet meer terug te kunnen’. Toch is het zaak eerlijk te zijn en de dialoog te openen. Door openheid wordt begrip gekweekt. Het doel van het gesprek moet zijn dat je het plezier in je werk terug wilt. Niet iedereen kan zijn werk delegeren, maar door te praten over de druk kan wellicht bereikt worden dat de taken anders verdeeld worden. Acute stress vereist wel een andere benadering. Als de stress acuut verschijnt, is er wellicht sprake van een schokkende gebeurtenis.

Pauzeer en maak een wandeling

Het klinkt eenvoudig, maar pauzeer met regelmaat. Dat hoeft niet direct een half uur van je werkplek te betekenen, het is soms al voldoende om even een wandelingetje te maken naar bijvoorbeeld het koffieapparaat. Doe dat echter niet te vaak, want te veel koffie is door de aanmaak van adrenaline niet goed voor de mens. Cafeïnevrije koffie is misschien een oplossing. Af en toe even naar buiten zorgt ervoor dat het hoofd weer even leeg wordt.

Soms is het juist een oplossing om even de neus in de wind te hebben en het hoofd ‘leeg’ te denken. Door frisse lucht kan weer helder nagedacht worden, en zijn problemen sneller opgelost. Even een stukje wandelen is prima, want dit zorgt ook voor de nodige lichaamsbeweging. Als je veel werkdruk hebt, is het ook slim om goede nachten te slapen. Als je voldoende slaap krijgt, kun je meer aan.

Blijf reëel

Mocht je toch langdurig veel stress ervaren op je werk, denk dan aan jezelf. Misschien betekent dit dat je beter op zoek kunt naar een nieuwe baan. Via een uitzendbureau of vacaturewebsites liggen de vacatures voor het oprapen. Een nieuwe baan en solliciteren is natuurlijk wel een stap, maar van stress in je baan word je simpelweg niet gelukkig. Misschien is dat uiteindelijk nog wel de beste optie voor het oplossen van de langdurige portie stress die je op je werk ervaart. Kijk naar je situatie en bepaal wat de beste keuze is voor jou.

Deel mee…

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *