PCOS is tegenwoordig de meest voorkomende aandoening waar vrouwen mee te maken hebben. Deze aandoening ontstaat tijdens de vruchtbare leeftijd van vrouwen en staat bekend als PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). Zo’n vijftien procent van de Nederlandse vrouwen krijgt te maken met deze vervelende aandoening. Naast onvruchtbaarheid gaat het syndroom gepaard met een scala aan symptomen.

Zo vergroot PCOS op de langere termijn het risico op hart- en vaatziekten, lijden vrouwen met PCOS vaak aan diabetes (type 2) en gaat de aandoening gepaard met lichamelijke ongemakken. Hoewel de aandoening in beginsel werd gezien als een probleem rond de eierstokken, wordt het nu duidelijker dat het syndroom te maken heeft met een verstoorde stofwisseling.

Bij PCOS vormen zich blaasjes op de eierstok, die de rol en functie van de eierstok zodanig verstoren dat onvruchtbaarheid volgt. PCOS kan de oorzaak zijn van overgewicht, donker pigment op de huid (met name rond de nek) en overmatige acne en een hoger niveau van testosteron in het lichaam. Een PCOS behandeling van de Ayurvedische leer kan de oplossing zijn.

De ayurvedische benadering bij PCOS

Binnen de ayurveda staat de persoonlijke benadering van de patiënt voorop. Uiteraard neemt deze aanvullende behandeling niet de plaats in van een diagnose van een arts. Desalniettemin kan de ayurvedische geneeswijze wel degelijk een positieve bijdrage leveren aan het omgaan met PCOS en het behandelen van de aandoening, door een ervaren ayurvedisch therapeut.

De persoonlijke aanpak van de ayurveda bij PCOS

Zoals gewoonlijk het geval is bij een ayurvedische behandeling, wordt er in eerste instantie een profiel opgesteld van de patiënt. Het doel is om uiteindelijk het evenwicht terug te brengen is de hormoonspiegel van de patiënt. Hierbij richten zowel de behandelaar als de patiënt zich op het weer in balans brengen van de dosha-energie die het lichaam via de aandoening beheerst.
Dit doel wordt bereikt middels een aanpassing in het voedingspatroon middels de ayurvedische leer, waardoor de stofwisseling weer op een positieve manier wordt gestimuleerd. De patiënt zal merken dat bijverschijnselen van de PCOS geleidelijk aan verminderen. Hierbij kan men denken aan een afname van overgewicht en overmatige haargroei en acne.

De doelen van een ayurvedische behandeling van PCOS

Bij het behandelen van PCOS middels de ayurvedische geneeswijze kan (in combinatie met een reguliere behandeling via de specialist) een zeer goed resultaat worden verkregen. De ayurvedische behandeling richt zich met name op de volgende belangrijke punten:

De ontgifting van het lichaam bij PCOS

De behandeling is erop gericht om de hormoonhuishouding van de patiënt weer terug in balans te brengen. De menstruatiecyclus wordt hierdoor weer gereguleerd en het lichaam ontdoet zich van schadelijke gifstoffen. Zo wordt bijvoorbeeld Shatavari veel gebruikt om de menstruatiecyclus weer op gang te brengen en te houden. Ook het hoge insulineniveau dat veel voorkomt bij vrouwen met PCOS wordt verlaagd. Guduchi (ook wel bekend als tinospora cordifolia) helpt ontstekingen te bestrijden die een gebrek aan balans in de insulinespiegel kunnen veroorzaken. Hiermee wordt de stofwisseling weer op snelheid gebracht.

Shatapushpa (venkelzaad) wordt ingezet als belangrijke bron van fyto-oestrogenen. Ook deze stof helpt bij het bestrijden van storingen in de stofwisseling. Triphala en aloe-vera zijn bekende formules binnen de ayurveda. Triphala (emblica officinalis) is een sterke antioxidant met een zeer hoog vitamine C gehalte. Ontstekingen en vrije radicalen in het lichaam worden bestreden. Aloe vera activeert de hormonen en helpt de menstruatiecyclus te reguleren.

De ayurvedische behandeling is een sterke partner van de reguliere geneeskunde bij de behandeling van PCOS voor elke vrouw.

Deel mee…

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *