Er zijn veel redenen om te kiezen voor begraven of cremeren. Dit kan op grondslag van religie, maar het kan ook een emotionele keuze zijn. Wat je wensen ook zijn, zorg ervoor dat je nabestaanden op de hoogte zijn. Niets is vervelender voor hen dan het gevoel hebben de verkeerde keuze gemaakt te hebben.

De keuze is persoonlijk

Of je begraven of gecremeerd wil worden is allereerst een persoonlijke keuze. Volgens onderzoek zijn de meningen evenredig verdeeld, ongeveer 50% kiest voor cremeren en een even groot deel voor begraven. Mocht je kiezen voor begraven, dan kun je ook nog aangeven op welke begraafplaats je dat het liefst hebt. Sommige begraafplaatsen liggen in een omgeving die rustgevend en helend is, andere bijvoorbeeld midden in de stad en handig te bereiken. Wat je voorkeur ook is, het neemt nabestaanden, net als het nemen van een begrafenisverzekering, veel denkwerk uit handen.

Op een mooie plek liggen

Begraafplaatsen zijn er om uit te kiezen. Als je graag zelf wilt weten waar je terechtkomt, kun je alvast wat begraafplaatsen bezoeken en je nabestaanden laten weten wat de plaats van je wens is. Het is zelfs mogelijk om een graf te reserveren, waardoor je zeker weet dat je op een mooie plek komt te liggen. Begraven is niet voor eeuwig, na verloop van tijd, meestal rond de twintig jaar, wordt een graf geruimd en vervalt de plaats waar je nabestaanden om je kunnen rouwen. Dit kan zowel als een voor- als nadeel worden gezien, waarbij het grootste voordeel is dat een graf niet vervalt op een moment dat je nabestaanden er ook niet meer zijn.

Urn op de schoorsteenmantel of in een muur

Een crematie kan niet overal, vaak moet verder van huis gereisd worden om een crematorium te bereiken. Er zijn natuurlijk voor- en nadelen te verzinnen. Een van de voordelen is dat de opgevangen as na een crematie bewaard kan worden in een urn. Deze kan geplaatst worden waar men maar wil, bijvoorbeeld op de schoorsteenmantel. Het is zelfs mogelijk om de urn op een begraafplaats in een zogenaamde urnenmuur te plaatsen. Dit is een groot voordeel als jij een crematie wenst maar je familie toch een plaats wil om je te gedenken.

Onder je favoriete appelboom

Keuze tussen begraven en cremeren kan naast religie en emotioneel ook te maken hebben met tradities en ervaringen. Als je hele goede herinneringen bewaard aan de manier waarop een dierbare begraven is, zul je eerder kiezen voor deze variant. Hetzelfde geldt voor het cremeren. Er is echter een relatief nieuwe derde variant: vriesdrogen. Door de kist af te koelen tot achttien graden onder nul en het onder te dompelen in vloeibaar stikstof wordt bereikt dat het lichaam broos wordt. Geluidsgolven trillen het lichaam tot poeder. De restanten van deze actie worden in een klein kistje begraven. Het is zo dus mogelijk om het kistje onder de favoriete appelboom in de tuin te begraven. Er zijn op dit moment niet veel aanbieders van vriesdrogen, deze manier van begraven staat nog in de kinderschoenen.

Deel mee…

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *