Leven in de Ruimte

Leven in de ruimte is iets wat voor de meesten onder ons niet weggelegd zal zijn. Maar wie weet zullen je kleinkinderen wel de aarde gaan verruilen voor een leven op Mars! In 2023 hoopt Mars One de eerste menselijke nederzetting op Mars te realiseren. Wie gaat dat betalen? Een reality tv-programma zou voor de benodigde inkomsten moeten zorgen.

Mars One

De plannen van Mars One zijn op zijn zachtst gezegd ambitieus te noemen. In 2023 moeten de eerste vier mensen op Mars landen. Deze mensen zullen nooit meer terugkeren op aarde, want de terugreis zou teveel geld kosten. Het is de bedoeling dat er vervolgens iedere twee jaar mensen bijkomen. In 2033 zouden er dan 20 mensen op Mars leven. Hoewel het plan in de ogen van de meesten onmogelijk is, beweren ze bij Mars One dat het plan weliswaar ambitieus, maar zeker mogelijk is.

De Kosten

Behalve de ruimtevaart zelf zullen er allerlei voorzieningen naar Mars gebracht moeten worden om het leven daar mogelijk te maken. Denk aan nederzettingen, allerlei technische dingen om zich te kunnen voorzien van eten, drinken en dan nog de opleiding die de kandidaten moeten doorstaan.

Een training die niet alleen gericht is op de mentale uitdaging, maar ook op allerlei praktische skills die nodig zijn om op Mars te kunnen overleven. Denk aan het verbouwen van je eigen eten, het maken van je toilet, maar ook het zetten van een gebroken been. Mars One denkt het project te kunnen bekostigen met de inkomsten van een reality tv-show.

Het zou ‘the biggest media spectacle in history’ zijn. Ze denken dat iedereen elke stap van de missie zal willen volgen, wat al begint bij de selectie van de astronauten.

Jarenplan

Er moet nog een hoop gebeuren voordat het mogelijk is om de eerste mensen een enkeltje Mars te geven. In 2014 wordt er gestart met de bouw van een communicatiesatelliet die in 2016 gelanceerd wordt.

In 2018 is het de bedoeling dat er rovervoertuig op Mars wordt geplaatst om de beste plek voor het onderkomen te zoeken. In 2021 al zullen alle benodigde onderdelen voor de nederzetting op Mars zijn geland als het goed is.

Gek of Geniaal?

Er zijn een aantal zaken dat maakt dat het plan niet meer dan een wilde jongensdroom lijkt. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk om in zo’n korte tijd ervoor te zorgen dat er een bewoonbare nederzetting op Mars staat? Hoe kunnen ze de productie van water en zuurstof realiseren? Wie gaat de missie betalen?

De kosten kunnen ten slotte pas (deels) worden terugverdiend als het project zover is dat het tv-programma waardig is.En wat kan er gedaan worden om de gevaren van straling en dergelijke tegen te gaan? Zullen de bewoners niet gek worden en binnen de kortste keren zelfmoord plegen?

Welk bedrijf durft zulke risico’s aan te gaan? Aan de andere kant is het feit dat het een wilde jongensdroom is natuurlijk ook precies wat het project zo aantrekkelijk maakt. Voor Big Brother kun je niet iedereen interesseren, maar wie wil dit project nou niet van begin tot eind volgen?

m4s0n501

Gerelateerd:

  1. Dieetvoeding, voor als normaal eten tijdelijk niet mogelijk is
  2. Hoe onbeperkt is onbeperkt bellen?
  3. Eindejaars Artikel

Comments are closed.

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *