Het leukste voorleesboek

Na een artikel over het ideale kookboek, nu een artikel over het leukste voorleesboek, of liever gezegd, de leukste voorleesboeken. Behalve dat je veel kinderen een plezier doet met een goed voorleesboek, vinden ook veel ouders, ooms, oma’s, zussen en oppassers het een leuk cadeau. Stiekem vind ik een voorleesboek vaak veel leuker dan een boek voor volwassenen, omdat er zoveel meer creativiteit, enthousiasme en vrolijkheid in zit! Daarbij komt dat er vaak hele sprekende illustraties bij zijn gemaakt. Dus ookal is het in oktober pas weer kinderboekenweek, hier alvast een ode aan het kinderboek en dan in het speciaal het voorleesboek!

Kinderboek soorten

Je kunt een kinderboek indelen op basis van leeftijdsgroep, thema, of soort van boek. Zo kan het een kinderboek zijn voor peuters, voor kleuters, voor onderbouw scholieren, voor bovenbouw leerlingen enzovoorts. Daarnaast kan het kinderboek geschreven zijn rondom een bepaald thema, zoals ‘ziekte’, ‘opgroeien’, ‘vriendschap’ en ga zo maar door. Tenslotte kan het een kinderboek zijn met fabels, of in de vorm van een roman, een prentenboek, een voorleesboek of.. verzin zelf maar. Omdat ik in dit artikel maar een paar boeken aan bod kan laten komen heb ik ervoor gekozen om drie van mijn favoriete voorleesboeken weer te geven

Voorleesboek met een moraal

Ik houd wel van een voorleesboek met een moraal, als het maar speels en niet te zeurderig beschreven wordt. De dertig mooiste verhalen van De sprookjesverteller is zo’n voorleesboek. Het is geschreven en geïllustreerd door Thé Tjong-Khing, die o.a. drie gouden penselen en de Max Velthuijs-prijs heeft ontvangen voor eerder werk. In dit voorleesboek staan 22 sprookjes uit een eerdere uitgave, en 8 nieuwe sprookjes. Het is voor kinderen vanaf 4 jaar en vooral zo gaaf door de tot de verbeelding sprekende illustraties.

Een klassiek voorleesboek

Er zijn heel wat klassieke voorleesboeken die de moeite waard zijn, maar er is er geen een die me zo goed is bijgebleven als Alice in Wonderland. De uitgave die ik hier gevonden heb bevat naast Alice in Wonderland ook het vervolg Alice in Spiegelland. De illustraties zijn wederom heel sprekend en het feit dat ik het tweede voorleesboek nog nooit gelezen is een extra reden om deze cassette aan te schaffen. Het is trouwens voor kinderen vanaf 8 jaar.

Annie M.G. Schmidt Voorleesboek

Alle boeken van Annie M.G. Schmidt zijn klassiekers, maar ze zijn ook een thema op zich. Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Floddertje, ik vind ze allemaal geweldig. Er is ook een Annie M.G. Schmidt Voorleesbundel uitgebracht, genaamd Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek. In dit boek, met tekeningen van uiteraard Fiep Westendorp, maar ook bijvoorbeeld van Thé Tjong-Khing, komt de hele Schmidt-familie bij elkaar. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit boek níet leuk vindt.

Gerelateerd:

  1. Kom maar op met die storm(paraplu)!

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *