Voor de aanleg van een vlonder kun je kiezen uit verschillende materialen. Een van de veelgebruikte materialen is composiet, een materiaal dat zowel hout als kunststof bevat. Composiet heeft de voordelen van echt hout, maar niet de nadelen. Lijkt allemaal mooi, maar hoe zit het met de kwaliteit van composiet vlonderplanken?

Houtstof in plaats van houtvezels

Tot een aantal jaar geleden liet de kwaliteit van composiet nogal te wensen over. Waar men dacht dat het materiaal door de toevoeging van kunststof niet krom zou trekken en niet zou verkleuren, kwam men bedrogen uit. Inmiddels heeft composiet een betere kwaliteit. Waar men in het begin gebruik maakte van houtvezels, wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van houtstof. De houtvezels waren veel minder bestand tegen vocht, en konden daarom, net als echte houten planken, gewoon krom trekken en verkleuren.

Het betere composiet is tegenwoordig vervaardigd van kunststof met houtstof. Let wel op bij het goedkopere composiet, hoe meer houtvezels, hoe minder de kwaliteit. Het houtstof dat gebruikt wordt voor composiet vlonderplanken wordt verkregen door het restafval van de parketindustrie te verzamelen. Dit is duurzaam: niets van het materiaal gaat verloren, waardoor er ook minder op de afvalberg terecht komt.

De voordelen van composiet

Composiet heeft, ten opzichte van hout, nogal wat voordelen. Zo is schoonmaken eenvoudig. Als je een emmer water, een doek en een beetje groene zeep hebt, is het zo gebeurd. Andere voordelen zijn, naast het al eerder genoemde niet kromtrekken, dat het minder verkleurt in de zon, niet splintert en zacht is voor de voeten. Voor vlonderplanken is dit laatste niet onbelangrijk, in de zomer loop je veelal op blote voeten. Een comfortabel gevoel zonder splinters is dus aan te raden. Wat composieten vlonderplanken wel hebben is het uiterlijk van hout. Sommige composiet is niet van echt hout te onderscheiden. Dit is wel de composiet van een degelijke kwaliteit.

Vlonder geeft naturelle sfeer

Een vlonder in de tuin creëert een bepaalde sfeer. Vooral als de vlonder aan het water ligt en als steiger gebruikt wordt, is een vlonder een ware eyecatcher. Ook het terras kan in plaats van tegels vlonderplanken bevatten. Dit maakt dat de tuin een naturel uiterlijk heeft, wat goed bij het groen in de tuin past. Hout is nu eenmaal natuurlijker dan steen. Nu is het voordeel dat composiet heel erg op hout lijkt. Je kunt ook kiezen voor een vlonder van andere materialen, naast hardhout kun je bijvoorbeeld denken aan bamboe of naaldhout. Elke materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wil je weten wat het best bij jouw wensen past, dan zul je je daarin moeten verdiepen. Over composiet kan in elk geval gezegd worden dat het veel voordelen biedt.

Deel mee…

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *