Zelf een sauna bouwen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met de juiste materialen en het juiste gereedschap kom je al een heel eind. Natuurlijk is vakmanschap handig, maar met een compleet stappenplan is dat zelfs niet echt nodig en een beetje basiskennis genoeg. De vijf belangrijkste dingen die je moet weten voor je begint met het bouwen van je eigen sauna lijken bijna cliché, we hebben ze daarom gevat in een paar sprekende spreekwoorden.

Niet over een nacht ijs gaan

Wat misschien wel het belangrijkste is bij de aankoop van een sauna, is bepalen wat de wensen zijn. Met hoeveel personen wil je plaats kunnen nemen in de sauna, waar wil je hem plaatsen, hoe luxe moet de sauna zijn. Het zijn maar wat dingen om over na te denken. Als de sauna bedoeld is voor in de tuin, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de tuin ‘saunaklaar’ gemaakt wordt. Wil je dat de buren je niet zien als je een saunabad neemt, moet je zorgen voor voldoende privacy. Wil je een speciale plaats voor afkoeling, dat moet je een douche of een buitenbad regelen. Het is dus echt zaak alles te overdenken en niet over een nacht ijs te gaan.

Goed gereedschap is het halve werk

Als je dan een sauna besteld hebt, is het zaak de gereedschappen op orde te brengen. Dit spreekwoord kan dus letterlijk genomen worden. Om een sauna te monteren heb je niet zo heel veel gereedschap nodig. Met een schroefmachine, een blokhaak en een waterpas heb je eigenlijk wel genoeg. Het gereedschap dat je het meest gaat gebruiken is de schroefmachine. Natuurlijk kun je een sauna ook in elkaar schroeven met een schroevendraaier, maar maak het jezelf gemakkelijk met een elektrisch exemplaar. Een blokhaak zorgt ervoor dat alle hoeken exact op 90 graden gezet worden. Het is voor een sauna heel belangrijk dat de wanden recht neergezet worden, zonder blokhaak is dit bijna niet te doen. Een waterpas zorgt er tot slot voor dat de sauna waterpas komt te staan.

De degen aangespen

Dit spreekwoord is misschien minder bekend, maar betekent dat men zich moet voorbereiden op de strijd. Een sauna bouwen is natuurlijk geen letterlijke strijd, maar door goede voorbereiding wordt voorkomen dat het voelt als een strijd. Onthoud dat als de sauna eenmaal in elkaar zit, verplaatsen onmogelijk is, dus zorg ervoor dat het in een keer goed gaat. Dit kan alleen maar door vooraf een aantal punten vast te leggen: waar moet de deur, naar welke kant gaat de deur open en past dat, hoe hoog wordt de sauna en kan dat op de plaats waar je hem hebben wilt. Het klinken als basale dingetjes, maar je zult niet de eerste zijn die denkt klaar te zijn, maar er achter komt dat de sauna ineens wel erg voor het raam staat. Wat ook bij de voorbereiding hoort, is ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de batterij van je schroefmachine opgeladen is en je de juiste schroeven en andere benodigdheden klaar hebt liggen.

Op de voet volgen

Als je een sauna koopt met als bedoeling deze zelf in elkaar te zetten, zorg er dan wel voor dat je er een stappenplan bij krijgt. In dit plan staat stap voor stap beschreven hoe gehandeld moet worden. Op de voet het stappenplan volgen is een must, door het nauwlettend te volgen, kan het bouwen van de sauna bijna niet misgaan. Begin bij de basis, plaats vervolgens de deur en stapel een laag balken voor de muren. Als de constructie staat, kan begonnen worden met het opbouwen van de laatste lagen. Finishing touches zijn plinten, boeidelen en vullatten. De dakpanelen zijn de laatste stappen voor het buitenwerk, voor begonnen kan worden aan de inrichting. Denk hierbij aan de banken, de leuning en de kachel. Ventilatie en de deurgreep zijn de laatste stappen in het proces. Het is fijn dat een stappenplan hierbij helpt, voor je het weet sla je een belangrijk onderdeel over en kun je misschien wel een stuk moeten slopen om het weer te kunnen oplossen.

Zonder strijd geen overwinning

Als de sauna staat, zijn er nog wel wat aansluitingen te regelen. Het is bijvoorbeeld wel handig als er verlichting in de sauna is en dat de kachel ook echt werkt. Een gespecialiseerde dealer heeft alle onderdelen in huis. Als je onzeker bent over de aansluiting van de elektriciteit, kan voor dit onderdeel misschien beter een specialist in de arm genomen worden. Sommige aansluitingen moeten zelfs al voorbereid worden, voor de sauna geïnstalleerd is. Houd er wel rekening mee dat een vakman vaak niet direct tijd voor je heeft, hij heeft te maken met een planning. En om nog even op het spreekwoord terug te komen, er moet toch echt eerst strijd gewonnen worden, voor het grote genieten kan beginnen. Onthoud dus waar je het allemaal voor doet!

Deel mee…

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *