cat-535011_1280Een vloerkleed kopen lijkt een eenvoudig klusje, maar er zijn wel degelijk zaken waar je rekening mee moet houden. Even naar de winkel rijden en met een kleed onder je arm naar buiten stappen kan, maar of het verstandig is, is een ander verhaal. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Uiteraard is het te besteden budget de belangrijkste factor. Maar als je daarnaast de belangrijkste vier punten in acht neemt, dan is de kans groter dat je een goede aankoop doet.

Goed voorbereiden door de maat te bepalen

Niets is meer frustrerend dan een prachtig vloerkleed kopen en er thuis achter komen dat het net te klein is voor onder de eettafel of net te groot voor de kamer. Zorg dus dat je met het meetlint door de kamer gegaan bent. Als je twijfelt over een maat, kun je het uittesten. Plak kranten aan elkaar tot een vloerkleed ontstaat in de maat die je denkt dat goed is of snijd een vloerkleed uit een oud stuk vloerbedekking. Leg hem op de plek waar je een vloerkleed wilt hebben en laat het een dag liggen. Kranten zullen na een dag wel stuk gaan, het uit de vloerbedekking gesneden stuk kan nog langer blijven liggen om te testen. Beter voorbereiden kan bijna niet, je bent alvast gewend aan dat er iets op de vloer ligt en weet zeker dat de maat oké is. Bedenk wel dat er veel standaard maten zijn. Wil je een andere maat, kun je ook kiezen voor het op maat laten maken van een kleed.

Ton sur ton of kies je een extreme kleur?

Tijd om de kleur te bepalen. Je kunt het zo gek niet bedenken of de kleur is beschikbaar. Heb je alle woonaccessoires in de kleur azuurblauw, dan is een azuurblauw kleed misschien wel de beste keus. Maar ook een zandkleurig vloerkleed staat heel mooi bij het frisse blauw, of juist donkergrijs. Kijk goed naar de rest van het meubilair, de kleuren van de vloer en de muren. Met kleurstalen die je bij de bouwmarkt haalt, kun je een goede keuze maken. Als je van fleurig houdt, doe dan eens gek, kies een vloerkleed in een contrasterende kleur. Houd je van neutraal, denk dan aan een kleur die ton sur ton goed bij de rest van het interieur staat. Omdat ton sur ton met nuances werkt, oogt het heel neutraal. Neem wat proefstalen van vloerkleden mee naar huis, dan kun je de mooiste kleur optimaal bepalen.

Klassiek Engels vloerkleed versus modern

Omdat er veel keus is in vloerkleden, is er ook keus in stijl. Zo kun je kiezen voor een vloerkleed in een klassieke Engelse stijl of een gestreept kleed, maar ook voor een kleed in een effen kleur. Hoe rustiger de rest van de woning, hoe meer je uit de band kunt springen met het vloerkleed. Het is zelfs zo dat er budgetkleden op de markt zijn, waarbij je kunt bedenken dat je bijvoorbeeld elke twee jaar een nieuw kleed koopt. Zo kun je een wilde print kopen, die je, als je hem zat wordt, toch van plan was te vervangen. Er zijn kleden te koop met een gestreept patroon, met blokken, bloemen, golven, vlakken, je kunt het zo gek niet bedenken. Ook alle kleuren van de regenboog zijn in een effen kleur te koop.

Een ruw vloerkleed of liever lekker zacht

Welk materiaal je wilt kopen, hangt vaak ook af van het budget wat je ter beschikking hebt. De kleden die wat zachter aanvoelen, zijn meestal wat duurder in aanschaf. Bedenk ook hoe je het kleed wilt gebruiken, loop je er vaak met blote voeten op? Dan is een kleed kiezen die zacht aanvoelt fijner, dan een kleed kopen van ruw materiaal. Er zijn veel verschillende materialen om te kiezen. Wil je zeker weten dat je het juiste materiaal bestelt, dan kun je het best in de winkel gaan kijken en voelen. Ook is het mogelijk een staal te bestellen, dan kun je het thuis uittesten op bijvoorbeeld blote voeten. Kun je gelijk kijken of de kleur net zo mooi is als je verwacht had.

Deel mee…

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *