Planten in een pot mooi houden in de winter

In de zomer een terras vol potten met bloeiende planten is een trend. Het is zonde om die planten in de herfst weg te gooien, ze kunnen namelijk eenvoudig overwinteren. Hoe? Door ze binnen te halen.

Plant schoonmaken en op de juiste plek stallen

Elke plant heeft wel zo zijn eigen wensen en eisen aan overwinteren, verdiep je dus vooraf goed in wat jouw plant nodig heeft en geef het daarna de beste plaats. Bladverliezende planten mogen bijvoorbeeld in het donker neergezet worden, planten die hun blad wel houden hebben juist veel licht nodig. Daarbij geldt ook nog, hoe warmer de plant gestald wordt, hoe meer licht de plant nodig heeft. Overigens, voor de planten naar binnen gaan moeten alle losse bladeren verwijderd worden en het ongedierte uit de plant gehaald worden.

Vorst en vocht zijn bedreigingen

De planten moeten niet te vroeg naar binnen, hoe later ze binnengehaald worden, hoe beter. Voor de vorst start moeten de planten wel binnen gehaald worden. Als een plant winterhard is, wil dat vaak in een pot niet zeggen dat hij strenge vorst kan handelen. Zodra het kouder is dan -5ºC moeten ook deze planten naar binnen. Planten in een pot zijn namelijk gevoeliger voor vorst dan planten in de volle grond. In de winter is niet alleen vorst een bedreiging voor planten, ook te veel vocht kan fataal zijn.

Planten bedekken

Schimmels kunnen buiten de deur gehouden worden door een plant niet te nat binnen te zetten of niet met natte grond binnen te zetten. Als een plant of de ruimte waarin hij staat vochtig is, is het noodzaak de ruimte zo af en toe te luchten. Tuinplanten in de volle grond kunnen afgedekt worden met vliesdoek of stro. Ook de afgevallen herfstbladeren kunnen hier een functie hebben. Het is niet nodig planten te laten groeien in de winter, sterker nog, het is juist de bedoeling dat ze tot rust komen.

Op naar het voorjaar

Mocht je binnen echt geen ruimte hebben om planten te stallen, dan kunnen de planten ook ingepakt worden met een speciale hoes of de plant naar een plantenhotel brengen. In een plantenhotel zijn de omstandigheden optimaal en er wordt ook nog een beetje op de planten gelet. Sommige plantenhotels willen de planten zelfs bij je thuis ophalen, mocht vervoer een probleem zijn. Vergeet trouwens de tuinmeubelen niet, niet alle meubelen kunnen tegen het slechte weer van de winter. Zorg dat de meubelen schoongemaakt worden en ruim ze binnen op. Zodra het maart wordt, kunnen alle planten én meubelen wel weer naar buiten. Snoei de planten eerst en verpot ze.

Gerelateerd:

  1. Winterproof tuinieren
  2. Hout heeft natuurlijke uitstraling en is veelzijdig
  3. Ook een conifeer in je tuin?

Comments are closed.

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *