Word jij de nieuwe Robert Kranenborg?

De horeca, weet ik uit eigen ervaring, is een slopende branche. Het werk is niet alleen zwaar doordat je de hele tijd moet staan, maar ook door de grote hoeveelheid werkdruk die je erbij krijgt. Bediending loopt volgens de koks nooit snel genoeg en de koks hebben volgens de bediening nooit op tijd het eten klaar. De bestellingen worden volgens de klant te laat opgenomen en het eten te langzaam, of juist te snel gebracht. Toch blijft een programma als Topchef iedere aflevering behalve veel kijkers, ook veel deelnemers trekken. Waarom?

Macht, creatie en waardering

Een chef in een wegrestaurant vraagt zicht dat misschien ook wel af. Veel macht heeft hij niet, hij kan alleen creëren wat het beperkte menu hem oplegt en veel waardering krijgt hij ook niet. Anders is dat bij een topchef. Een topchef heeft macht, ruimte om zijn eigen creativiteit te gebruiken en krijgt vaak veel waardering voor zijn geleverde prestaties. Wie wil dat nou niet? Mensen houden ervan om dingen te creëren. Het liefst creëren we iets  waar je iets aan hebt; iets dat ‘nuttig’ is. En wat is er nou nuttiger dan iets te creëren wat genuttigd kan worden? Niet zo gek dus dat veel mensen ernaar streven een topchef te worden.

Leermeester in de horeca

Veel mensen denken dat je als topchef alleen heel goed moet kunnen koken. Daar hebben al die TV programma´s inmiddels al wel een andere kijk op gegeven. Als topchef moet je niet alleen heel goed kunnen koken, je moet ook ontzettend goed kunnen leiden en stressbestendig zijn. Goed leren koken is een kwestie van heel veel oefenen, durven te experimenteren en gevoel voor smaak en geur hebben. Goed leiding geven is deels een eigenschap die je van nature wel of niet bezit, maar is tot op zekere hoogte ook goed aan te leren. Daarvoor bestaan er speciale opleidingen. Een erkende opleider van leermeesters in de horeca is Leermeester.nu. Bij leermeester.nu kun je kiezen voor een training professioneel leidinggeven of voor een leermeestertraining.

Gerelateerd:

  1. Moleculair Koken
  2. Broodbakmachine gepruts
  3. Het ideale kookboek

Geef een reactie

Naam (verplicht) :
Email (verplicht) :
Website :
Je reactie :

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *