Gezond koken is hip. De informatie over gezonde voeding, nieuwe onderzoeken en allerlei recepten vliegen online om je oren. Waren we een tijdlang in de ban van kant-en-klaar, nu is het steeds gebruikelijker om voor een gezonde maaltijd de keuken in te duiken.

Zelf maken is gezonder dan kant-en-klaar

Dat kant-en-klare producten niet zo gezond zijn, daarvan zijn we ons steeds meer bewust. Toch hebben we, door tijdgebrek, nogal eens de neiging om producten uit het schap te trekken, die snel klaar zijn of maar enkele toevoegingen nodig hebben voor bereiding. Helaas bevatten sauzen of mixen in een pakje vaak veel zout en veel toevoegingen die niet zo gezond voor ons zijn. Daarnaast zijn pakjes ook nog eens best duur. Zelf maken is dus een aanrader voor de gezondheid, maar ook voor de portemonnee. Dat kant-en-klaar altijd tijdbesparend is, is een fabel. Zelf iets lekkers maken in de keuken hoeft helemaal niet zoveel werk te zijn. Ook sauzen zijn vaak eenvoudig en met eerlijke ingrediënten klaar te maken.

Hoe beter de voorbereiding, hoe gezonder de maaltijd

Een van de beste tips voor gezond koken is thuis al bedenken wat je wilt eten. Door een boodschappenlijstje te maken, voorkom je dat je met voedingsmiddelen thuiskomt die minder gezond zijn. Zoek een gezond recept op en schrijf thuis precies op wat de benodigde ingrediënten zijn. Niet alleen maakt dit boodschappen doen eenvoudiger, het scheelt vaak ook nog eens een heleboel bedenktijd. Als je van tevoren al weet dat je niet zo heel veel tijd hebt op een bepaalde dag, zorg er dan voor dat je een eenvoudig en snel recept voorbereidt. Hoe beter de voorbereiding, hoe gezonder de maaltijd vaak is. Voor sommigen, wat tijdrovendere, recepten is het best mogelijk om bijvoorbeeld de avond van tevoren al het een en ander voor te bereiden. Scheelt dus tijdens de echte bereiding en voorkomt ook nog eens dat je op het laatste moment verkeerde boodschappen gaat doen.

Twee ons groenten, twee stuks fruit

De hoeveelheden groenten en fruit die volgens de voorschriften goed voor ons is, wordt veelal niet gegeten. Voor mensen die bijvoorbeeld niet aan de voorgeschreven hoeveelheid fruit komt, is het misschien een aanrader om eens in de paar dagen een lekkere smoothie te maken. Fruit wat te rijp is, is nog prima te gebruiken in een smoothie. Bij geperst sap denk je vaak het eerst aan een glas verse sinaasappelsap, maar ook veel groenten lenen zich voor een overheerlijk sapje. Tomatensap is een bekend voorbeeld, maar ook paprika, selderij en komkommer lenen zich voor een gezonde versnapering. De combinatie van de ingrediënten maakt de smaak, er zijn online veel recepten te vinden.

Deel mee…

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *