Sushi Koning(in)

Experimentele Sushi

Sushi, het Japanse gerecht bij uitstek is eigenlijk ideaal voor als je wat wilt experimenteren. Met sushi kun je met min of meer dezelfde ingrediënten steeds een compleet nieuw gerecht maken. Hou er bij het bereiden van sushi wel rekening mee dat je er de nodige aandacht voor moet opbrengen. Wanneer je onervaren bent en van het recept gaat afwijken kan dit ervoor zorgen dat al je sushi mislukt en dat is zonde. Sushi maken is behalve tijdrovend namelijk ook niet goedkoop. Experimenteren is leuk, maar doe het dus voorzichtig.

Maki sushi

Allereerst is er de Maki sushi. Deze bereidingswijze van sushi is vrij simpel. Neem een nori-vel en leg deze op een bamboe-matje. Hou er rekening mee dat de glanzende zijde steeds naar onder moet liggen en de lijntjes in het vel verticaal voor je liggen. Leg de rijst op het vel. Zorg dat de rijst koud of in ieder geval lauw is, anders gaat het vel krimpen. De bovenste en onderste 2 centimeter moet je vrijhouden. Wees niet te gul met de rijst, een klein beetje is al voldoende. Leg nu een beetje vulling in het midden van het vel. Je kunt hier zelf in kiezen, maar ook hiervoor geldt dat te veel niet goed is. In bepaalde gevallen wordt er door de kok voor gekozen om een beetje wasabi over de rijst te smeren voor er de vulling er op te leggen, maar dat is natuurlijk afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur.

Hef nu de onderste rand een beetje op, en rol het nori-vel strak. Druk het matje aan en haal er het rolletje uit. De naad van de rol moet nu dichtgeplakt worden met water. Leg de rol met de naad naar onder op de snijplank en snijd de sushi middendoor. Snij de rol dan in 6 tot 8 stukken.

Californian sushi

De Californian sushi volgt eigenlijk grotendeels de bereidingswijze van de Maki Sushi met als belangrijk verschil dat je voor de vulling op de rijst te plaatsen er eerst nog mayonaise over moet smeren. Dit is erg lekker wanneer je het combineert met wat gember, komkommer en tuinkers. Een andere mogelijkheid is de Maki Sushi te bereiden zoals hierboven aangegeven, maar dan een klein beetje mayonaise op de sushi zelf te doen. In ieder geval is voor veel kinderen de Californian sushi de beste manier om kennis te maken met sushi. Doorgaans vinden kinderen sushi in eerste instantie namelijk helemaal niks, maar als er mayonaise op zit willen ze het best wel eens proberen…

Uramaki sushi

De Uramaki sushi is in principe een gewone rol, maar dan binnenstebuiten. Het bereiden van Uramaki sushi raad ik je alleen aan als je al genoeg ervaring hebt met het maken van sushi. Het maken van Uramaki sushi is namelijk niet eenvoudig!
Neem een nori-vel en snijd deze evenwijdig aan de lijnen middendoor. Neem nu een van de twee helften en leg deze op het matje. Neem nu de rijst en spreid deze uit over het nori-vel. Zorg ervoor dat er zowel boven- als onderaan wat ruimte vrij blijft. Neem vervolgens wat gemengd sesamzaad en strooi deze over de rijst uit. Leg nu plasticfolie over de rijst en druk het goed aan. Draai het gerechtje nu om zodat het plastic onderaan komt te liggen. Leg wat vulling op het midden van het nori-vel en rol voorzichtig op. Plak de naad dicht en snijd de sushi in 3 of 4 stukjes. Heel wat koks moeten goed oefenen alvorens ze de bereidingswijze van de Uramaki sushi onder de knie hebben, dus wanhoop niet als het je niet meteen goed lukt!

Onbegonnen werk? Je kunt ook lekker makkelijk doen en gewoon Sushi bestellen.

Gerelateerd:

  1. Sushi!
  2. Moleculair Koken
  3. Broodbakmachine gepruts

Geef een reactie

Naam (verplicht) :
Email (verplicht) :
Website :
Je reactie :

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *