De nieuwste trend op het gebied van koken: moleculair koken. Voordat ik dit artikel ging schrijven had ik er nog niets over gelezen, maar ik had er uiteraard al wel een idee bij. Ik dacht dat het een soort minimalistisch koken zou zijn, waarbij rekening wordt gehouden met de nieuwe substanties die ontstaan bij vermenging van bepaalde ingrediënten. Ik zat ernaast, maar ook weer niet zo heel ver. Tja, wat is het dan wel precies?
Wat is het?
Moleculair koken is in ieder geval een manier om overtuigingen vanuit eeuwenoude tradities op het gebied van koken te ontkrachten of juist te bewijzen. Koks en chemici werken samen om te kijken of ze de scheikundige wetten kunnen gebruiken bij het bereiden van voedsel, om zo gerechten te maken van optimale smaak en structuur. Geen koken voor dummi’s dus..
Moleculair Malse biefstuk.
Er werd altijd gedacht dat je de sappen in bijvoorbeeld een biefstuk kon ‘bewaren’, door de biefstuk om en om even dicht te schroeien. De moleculaire gastronomie heeft bewezen dat dit klinklare onzin is. Het schijnt zelfs zo te zijn dat door het dichtschroeien de eiwitten in het vlees zich gaan samentrekken, waardoor het vocht juist naar buiten wordt geduwd. Hoe zorg je er dan wel voor dat het vlees zijn vocht binnen houdt? Door het op verschillende manieren te verhitten. Zo zou je het 3 dagen in een warm waterbad (50˚C) kunnen verwarmen en het vervolgens heel kort kunnen braden om die lekkere bruine korst te krijgen. Veel werk, maar dan heb je ook een supermals stukje vlees.
Zelf proberen?
Het klinkt als iets wat niet is weggelegd voor een huis-tuin-en-keuken-kok als ik, maar niets schijnt minder waar. Met een beetje geduld en een goed moleculair kookboek zou je volgens chefs al leuke en innovatieve gerechten op tafel moeten kunnen toveren. Toveren ja, want dat is het toch eigenlijk wel een beetje..
Je vind verschillende moleculaire kookboeken in deze webshop.
Gerelateerd:
Geef een reactie
Naam (verplicht) :
Email (verplicht) :
Website :
Je reactie :