Retro Rages

Er zijn de afgelopen jaren behoorlijk wat rages gekomen en gegaan. Flippo’s, speentjes, Furby’s, Tamagotchi’s ,wuppie’s en zo kan ik nog wel even doorgaan. Waarom een rage een rage is geworden is niet altijd helemaal duidelijk. Meestal gaat het om relatief kleine en goedkope producten die te verzamelen zijn. De furby is daarin een uitzondering, want behalve dat de furby niet bepaald klein is, kostte hij rond de 100 gulden, dus ongeveer 45 euro. Een rage is meestal maar kortstondig, maar zeer zelden duurt een rage langer dan een paar maanden en het is nog zeldzamer dat een rage op een later moment weer opduikt. Dit gebeurt momenteel wel met de voetbalplaatjes en ook de wuppies zijn meer dan een keer populair geweest. Bijna alle rages zijn vooral populair onder kinderen, al zou je de iPad en de iPhone misschien best een rage onder volwassenen kunnen noemen. In dit artikel hou ik het bij rages uit mijn jeugd, retro rages dus.

Rages van de jaren ’90

Voor een artikel als dit waren er in de jaren ’90 te veel rages om allemaal uitgebreid te behandelen. Ook zal ik er vast en zeker nog een aantal vergeten omdat die rages misschien lokaal van aard waren, of misschien omdat ik ze gewoon allang weer vergeten ben. De volgende rages kan ik me nog heel goed herinneren: de regenboog traploper, de potjes slijm, de kleefhandjes, de speentjes en andere plastic hangertjes, het smurfensnot, de klap armbandjes, de eenwielers, de flippo’s, de furby’s, de wuppie’s, de trollen en de tamagotchi’s. Ook waren er wat rages overgebleven van de jaren ’80, die niet meer echt een rage waren, maar in het standaard pakket kinderspeelgoed terecht waren gekomen, zoals de knikkers, de lolobal, de skippybal, de jojo’s, de elastieken, de hoepels, het Ministeck, de Hama-kralen, de Rolykit’s en (iets minder voor kinderen misschien) de Rubik’s spelletjes.

 

Klap armbandjes

Omdat ik ze nog steeds cool vind even iets over de klap armbandjes. Je had ze in allerlei kleuren en met heel veel verschillende opdrukken. Het was de bedoeling dat je met de rechte bandjes een paar keer op je polsen sloeg en dat ze dan vanzelf als een armband om je pols sprongen. Je ziet deze rage weer een klein beetje terugkomen, maar dan in de vorm van horloges, namelijk de WHOOZA Whack ur Watch. Ze zijn wat duur voor een rage onder kinderen (zo’n € 24,95), maar ik zie het toch nog wel een hype worden. Hieronder een felroze exemplaar.

Smurfensmot

Een andere rage die ik nog steeds gaaf vind is het smurfensnot dat we allemaal maakten in de jaren ’90. Een boterhammenzakje, afwasmiddel (het liefst blauw natuurlijk), goed schudden en dan had je een heerlijk zakje slijmachtige substantie, oftewel: smurfensnot. Vaak bleef het niet bij een beetje knijpen in de zakjes, maar werd er ook mee gegooid, waardoor de zakjes meer dan eens na een paar minuten alweer kapot waren. Ik kan me nog goed herinneren dat dat voelde alsof er iets heel kostbaars verloren was gegaan. En natuurlijk had het buurmeisje altijd beter afwasmiddel, waar ons doorzichtig groene dreft-snotzakje niets bij leek.

Eenwielers

De eenwieler rage is weer een uitzonderlijke rage vanwege de kosten van het speelgoed en ook de moeilijkheidsgraad ervan. Een vriendin van me had zo’n fiets en in die drie keer dat ik er op mocht proberen te fietsen is het me nooit gelukt er zo op weg te fietsen. Langs de muur jezelf een beetje vooruit schuiven was het beste dat ik kon. Toch zijn rages zoals deze wel voor herhaling vatbaar, want ze zijn gezond en goed voor de motorische ontwikkeling, wat maakt dat ouders graag zo’n fiets kopen voor hun kind. Ook nu nog kun je in veel fietsenwinkels wel eenwielers kopen. Een rage van nu die je met de eenwieler van toen zou kunnen vergelijken is het wave-board. Het wave-board lijkt natuurlijk nog meer op het gewone skateboard, die stamt al uit de jaren ’70. Ik heb er zelf nog niet op gestaan, maar het schijnt nog moeilijker te zijn dan het gewone skateboard.

Gerelateerd:

  1. Help! Familie weekend…
  2. Heimwee naar de Gameboy
  3. De Beste Romantische Films

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *