Als je Polycysteus-ovariumsyndroom hebt, ook wel PCOS genoemd, is je hormoonhuishouding uit balans en zitten er cysten in de eierstokken. Door deze aandoening wordt de menstruatie beïnvloed en werken de eierstokken niet normaal. Wat kan Ayurveda voor je doen als je deze aandoening hebt?

100% natuurlijk en lichaam en geest in balans

Ayurveda is een geneeskunde die is ontstaan in India. De geneeskunde is 100% natuurlijk en heeft als doel lichaam en geest met elkaar in balans brengen. Volgens de ayurvedische leer ontstaan ziekten als het evenwicht verstoord wordt, door bijvoorbeeld verkeerde voeding of een verkeerde levenswijze. Als je met PCOS bij een ayurvedische arts komt, zal de behandeling gericht zijn op het verwijderen van obstakels in de kanalen die het menstruatievocht vervoeren. Daarbij wordt het metabolisme genormaliseerd en het menstruatiesysteem gereguleerd. Met fytosterols wordt de functie van de eileiders sterker gemaakt en om PCOS onder controle te houden worden verschillende kruiden aangeraden evenals een aanpassing in het eetpatroon en levensstijl.

Levensstijl aanpassen voor betere gezondheid

Door gezond te eten en regelmatig veel groente, fruit, salades, proteïnes en gemengde granen te eten wordt het eetpatroon al positief aangepast. Zowel lichamelijke als psychische stress moet vermeden worden en gedurende de hele dag moet je bewegen. Daarnaast adviseert de ayurvedische arts dat het BMI op peil gebracht wordt en dat er regelmatig aan sport of yoga gedaan wordt. Wat men beter niet kan eten is verzadigde vetten, transvetzuren, vettig voedsel, teveel aan koolhydraten, eten uit blik of de diepvries en bewerkte voeding. Last but not least worden geraffineerde suikers afgeraden, evenals zout, zout voedsel, koffie, alcohol en uiteraard roken. Een aangepaste levensstijl zal helpen in het in balans brengen van de lichaam en geest.

Kapha dosha blokkeert de vata en pitta dosha

PCOS komt steeds vaker voor, het is een groeiend probleem. Het hormoonstelsel is verstoord en er ontstaan diverse symptomen. Volgens ayurveda wordt de aandoening veroorzaakt doordat de kapha dosha, de vata en pitta dosha blokkeert, wat als gevolg heeft dat de beweging wordt belemmerd en het transformatieproces wordt onderdrukt. Door behandeling met ayurveda wordt een patiënt geholpen, geobserveerd en de PCOS effectief onder controle gehouden. Een behandeling met ayurveda is afgestemd op de persoon. Het is dus aan te raden een gespecialiseerde arts te raadplegen. Ayurveda kan overigens voor veel chronische, fysieke en psychische klachten toegepast worden. Door de onevenwichtigheid in dosha’s te onderkennen kan behandeling gestart worden.

Deel mee…

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *