Barista weetjes

Ik had nog nooit gehoord dat er zoiets (of liever gezegd zo iemand) bestaat als een Barista. Een Barista blijkt iemand te zijn die expert is in het bereiden van espresso en andere koffiedranken. Een professionele Barista maakt de lekkerste koffie’s met behulp van een halfautomatische espresso-machine, een vol-automatische espresso-machine of met een manuele espresso-machine. Daarbij weet hij ook alles over koffie- en koffiesoorten, de werking van espressomachines, en het toepassen van koffie-arttechnieken. In dit artikel iets meer over de kunsten van de Barista.

Barista kampioenschappen

Er bestaat zelfs zoiets als een Barista wereldkampioenschap en sinds 2002 worden er ook in Nederland Barista kampioenschappen gehouden. Tijdens zo’n kampioenschappen maken de deelnemers vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier koffiespecialiteiten binnen vijftien minuten. De jury let op veel meer zaken dan de koffie alleen, zo let de jury ook op de presentatie, de hygiëne, de technische vaardigheden en het gastheerschap van de Barista.
Nederland koffieland heeft natuurlijk ook ontzettend veel amatuer-Barista’s: mensen die zich thuis bezighouden met het bereiden van kwalitatieve koffie. The Golden Coffee box in Baarn is hier handig op ingesprongen en heeft in 2008 een Barista kampioenschap voor amateurs opgezet. Het is niet duidelijk of ze nog steeds kampioenschappen organiseert, maar op iens.nl is te zien dat ze in ieder geval nog erg lekkere koffie serveren bij The Golden Coffee Box.

Barista workshop

In heel Nederland is het mogelijk om Barista workshops te volgen. Behalve Barista workshops kun je ook deelnemen aan workshops latte-art en koffie-proeverij workshops. Vaak ook houdt een workshop een combinatie van deze drie zaken in. Tijdens deze workshops leer je niet alleen hoe je de lekkerste koffie zet, maar bijvoorbeeld ook hoe je koffie roostert, hoe je de apparaten onderhoudt, wat voor soorten koffie er bestaan en hoe je het beste melkschuim maakt. Afhankelijk van waar je een Barista workshop volgt werk je met één of met meerdere machines en krijg je al dan niet een officieel Barista certificaat. Bekijk van te voren dus goed wat voor zaken er allemaal in de Barista workshop zitten inbegrepen.
Voor diegenen die het echt serieus willen aanpakken bestaan er zelfs Barista examens. Zo kun je bij de koffieacademy een SCAE Basic Barista 1 training en examen afleggen, of een SCAE Barista 2 training en examen, voor Barista’s die echt professioneel te werk willen gaan. Beide cursussen duren anderhalve dag en natuurlijk zul je daarbuiten ontzettend veel moeten oefenen.

Espressoapparaten voor thuis-Barista’s

Als je thuis de Barista uit wil gaan hangen is het van belang dat je een goede espressomachine aanschaft. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor een handmatige machine, een half-automatische machine of een volautomatische machine. Als je net als een professionele barista naast espresso’s ook capuccino’s, machiato’s, caffe lattes en andere koffiespecialiteiten wilt te gaan maken, let dan goed op de specificaties van je espresso-machine, want niet alle apparaten bieden dezelfde mogelijkheden.
Een verschrikkelijk mooi (maar ook duur) espresso apparaat is de Miele CM5100LW. Met dit volautomatische apparaat kun je twee kopjes per keer zetten, de koffiesterkte instellen en melk opstomen met het aparte stoompijpje. Hieronder zie je een afbeelding van dit apparaat:

Voor meer geschikte espresso-machines kun je terecht bij espressomachine-vergelijk. Je ziet daar meteen waar je je machine naar keuze het voordeligst kunt aanschaffen.

Gerelateerd:

 1. Broodbakmachine gepruts
 2. Sushi!
 3. Het ideale kookboek

2 Comments to “Barista weetjes”

 1. silver shoes 5 februari 2014 at 12:07 #

  It’s &X69;n realit&X79; a gгeat and useful pieсе of in&X66;&X6f;.

  I am glad that you simply shаred this useful infor&X6D;ation with us.
  Pleasе keep &X75;s in&X66;&X6F;rmed like t&X68;іѕ.
  Thanks for shari&X6e;g.

 2. Divorce Process 14 februari 2014 at 05:26 #

  Hi! Th&X69;s is &X6D;у &X66;irst comment
  &X68;еre sο I just wanted to give a &X71;uіcκ ѕhout оut аnd say I ge&X6e;&X75;i&X6e;&X65;lу enjo&X79; reading your posts.
  Cаn you r&X65;comme&X6e;d any οther blog&X73;/websіtes/fοr&X75;&X6d;&X73; that deal wit&X68; the same
  subjеcts? Thanks a ton!

Leave a Reply

Username :
Email :
Web Site :
Comment :

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *