Het regelen van je eigen begrafenis of crematie is misschien niet het meest vrolijke onderwerp, maar het kan veel rust en duidelijkheid bieden aan jezelf en je nabestaanden. Jij weet dat je uitvaart is geregeld zoals jij het wilt en je nabestaanden kunnen focussen op het rouwproces. In Nederland zijn er verschillende manieren om je wensen vast te leggen en te zorgen dat alles volgens jouw voorkeur verloopt. Als je je uitvaart reeds financieel wilt regelen, is een uitvaartverzekering nuttig.
Verklaring opstellen of laten opstellen door notaris
Een van de eerste stappen die je kunt zetten, is het opstellen van een verklaring waarin je je wensen voor je begrafenis of crematie vastlegt. Dit document kan nuttige informatie bevatten, zoals of je begraven wilt worden of gecremeerd, of je een religieuze ceremonie wilt of niet en of je liever een intieme of openbare dienst hebt. Je kunt ook aangeven welke muziek je wilt laten spelen, welke teksten voorgelezen moeten worden en andere specifieke zaken die voor jou belangrijk zijn. Het mooie van deze verklaring is dat je het altijd kunt aanpassen. Als je besluit om je wensen te wijzigen, kun je eenvoudig een nieuwe verklaring opstellen en de oude herroepen met de woorden: “Hierbij herroep ik mijn eerdere verklaring van [datum]”. Als je niet goed weet hoe je dit moet opstellen, kun je deze verklaring bij een notaris laten vastleggen.
Uitvaartverzekering afsluiten
Naast het vastleggen van je wensen, is het ook verstandig om na te denken over het afsluiten van een uitvaartverzekering. Waar een verklaring ervoor zorgt dat je uitvaart praktisch wordt geregeld zoals jij het wilt, garandeert een uitvaartverzekering dat dit ook financieel mogelijk is. Ook dit ontzorgt de erfgenamen. Hoewel het niet verplicht is, kan een uitvaartverzekering dus erg nuttig zijn. Vaak biedt men bovendien een platform aan om specifieke wensen door te geven, zoals de keuze van de uitvaartverzorger.
Eventueel registreren als orgaandonor
Een ander aspect dat je kunt overwegen, is het registreren als orgaandonor. In Nederland kun je dit eenvoudig doen via het Donorregister. Door je te registreren als orgaandonor geef je toestemming om je organen na je dood te gebruiken voor transplantaties, waarmee je levens kunt redden. Je kunt zelf beslissen om donor te worden of je kunt de keuze overlaten aan je partner, familie of iemand anders. Hij of zij kiest dan na jouw overlijden. Je kunt ook zelf aangeven welke organen (alvleesklier, darmen, hart, lever, longen en nieren) of weefsels (bloedvaten, botweefsel, hartkleppen, kraakbeen, pezen, huid, oogweefsel en zenuwweefsel) je al dan niet wilt doneren. Verder is het mogelijk om aan te geven of de organen al dan niet voor onderzoek mogen worden gebruikt. Dit alles is uiteraard een heel persoonlijke beslissing. Denk hier goed over na.
Andere zaken om te regelen
Verder is het een goed idee om een testament op te stellen. In een testament leg je vast wat er met je bezittingen moet gebeuren na je overlijden. Dit document kan ook gebruikt worden om een contactpersoon te benoemen die verantwoordelijk is voor het afhandelen van praktische zaken na je dood, zoals het informeren van pensioenfondsen en het regelen van toeslagen en belastingzaken. Tot slot is het nuttig om te weten dat je verschillende zaken reeds kunt regelen om het proces na je overlijden soepeler te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld een lijst maken van al je abonnementen, lidmaatschappen en lopende contracten, zodat je nabestaanden weten wat er allemaal opgezegd moet worden.