Een efficiënt magazijn creëren doe je zo

Wanneer je een magazijn in hebt, groot of klein, dan doe je er goed aan om het zo efficiënt mogelijk in te richten. Dit bevordert de snelheid waarmee gewerkt kan worden, waardoor de productiviteit omhoog gaat. Niet alleen kun je op deze manier klanten spoedig voorzien van hun bestelling, je vergroot ook de kansen op groei en uitbreiding. In dit artikel geven we een aantal tips zodat je een efficiënt magazijn met optimale opslag krijgt.

Denk na over het ontwerp

Je magazijn valt of staat met een passend ontwerp. Begin je met een lege ruimte, dan zal het makkelijker zijn om het magazijn efficiënt in te richten. Zo kun je bepalen wat voor soort opslagmogelijkheden je nodig hebt voor welke producten, hoe je de beschikbare ruimte gaat indelen en waar welke werkzaamheden worden uitgevoerd. Schakel eventueel een professionele partij in die helpt met het ontwerp; een goed begin is het halve werk. 

Heb je een magazijn dat al ingericht is? Niet getreurd, ook dan kun je nog een nieuw ontwerp maken zonder je magazijn leeg te halen. Het is dan wel verstandig om een tekening te maken van de beschikbare ruimte, zodat je helder kunt nadenken over wat je wilt veranderen. Wil je uitbreiden met extra stellingen of met een nieuwe verdieping of moet de gehele inrichting op de schop? Wil je andere vormen van opslag in het magazijn en wat zijn de plannen voor de pickingroutes? Zijn er zaken die je mist en die je wilt toevoegen? 

Door een ontwerp te maken kun je al snel je magazijn omtoveren tot een efficiënte werkplek.

Kies passende stellingen

Als je een ontwerp gaat maken voor je magazijn, dan mag de juiste magazijnstelling niet ontbreken. Er zijn tal van verschillende stellingen; sommige zijn multifunctioneel, zoals een grootvakstelling. Andere stellingen zijn heel specifiek; denk aan een palletstelling die erop gericht is om zo veel mogelijk pallets met goederen van dezelfde soort op te slaan. 

De magazijnstellingen die je kiest, moeten je voorzien van een optimale opslag. Kijk naar het soort producten dat je verkoopt. Zijn deze klein of groot? Gaat het om kleding of verticale goederen, zoals ruiten? Sla je veel van hetzelfde op of verzend je allerlei verschillende producten vanuit het magazijn? 

Naast passende stellingen, moet je ook denken aan magazijnbenodigdheden die de opslag en efficiëntie bevorderen. Dit kunnen bakken, kratten en manden zijn waarin je spullen opslaat. Deze zijn er in veel soorten en maten. Zo kun je speciale kratten aanschaffen voor een koeling en zijn er stapelbare bakken voor optimale ruimtebesparing.

Zorg verder voor interne transportmiddelen die passen bij de werkzaamheden, zoals een palletwagen, stapelaars en heftafels.

Picking routes en inpakken

Ga je een magazijn inrichten, dan mogen efficiënte picking routes niet ontbreken. Wanneer je hier aandacht voor hebt, zorg je ervoor dat werknemers alle producten makkelijk en snel kunnen pakken en naar de inpakkers kunnen brengen. Zo kun je meer bestellingen op een dag afwerken en uiteindelijk zelfs groeien en uitbreiden. Bovendien bevordert dit de klanttevredenheid; mensen die online bestellen, willen hun spullen graag zo snel mogelijk in huis hebben. Werk je samen met (grote) winkeliers, dan stel je jouw zakelijke klanten ook tevreden met de snelle levering vanuit het magazijn.

Naast efficiënte routes, moet er ook zo snel mogelijk worden ingepakt. Dit bevorder je door werkbanken en werktafels weg te zetten die zowel de productie verbeteren als oog hebben voor de gezondheid van de werknemer. Denk aan verstelbare tafels en hoog-laag-tafels. Ook rollenbanen kunnen goed pas komen wanneer je een snelle productie in het magazijn wilt bewerkstelligen.

Neem al deze tips mee bij de inrichting van je magazijn en je zult al snel genieten van een hogere productiviteit en een betere efficiëntie van het magazijn.

Door Over Life and You

Lifeandyou.nl staat vol met artikelen over lifestyle en andere zaken die mij interesseren, inspireren, of simpelweg op mijn pad komen.