We spreken van medicinale cannabis wanneer het van farmaceutische kwaliteit is en wordt gebruikt voor medische aandoening. Deze cannabis is sinds 2003 legaal te verkopen via apotheken. Er zijn nog altijd veel aandoeningen waar de reguliere geneeskunde geen antwoord op heeft ter verbetering of verlichting. Hierdoor zijn er patiënten die alternatieve mogelijkheden gaan zoeken. Cannabis is een van die vormen van zelfmedicatie die mensen zijn gaan gebruiken ter verlichting van hun aandoeningen.
Door deze zelfmedicatie is door de jaren heen veel aan cannabis toegeschreven door gebruikers van het middel. Lang niet allemaal zijn die middels medisch onderzoek bevestigd. Wel is er inmiddels een aantal aandoeningen waarbij voldoende bewijs verzameld is om het middel te kunnen voorschrijven als medicijn.
Zambeza somt een aantal klachten en ziektebeelden op waarvoor inmiddels geavanceerde indicaties zijn voor het voorschrijven van medicinale cannabis. Het kan het helpen bij het syndroom van Gilles de la Tourette. Bij mensen met schade aan de ruggenmerg of lijden aan MS (multiple sclerose) kan het helpen tegen pijn, spiertrekkingen en spierkrampen. Tevens kan het helpen bij mensen die door aids of kanker verzwakt, een verminderd eetlust hebben en last hebben van misselijkheid. Bovendien kan het helpen tegen misselijkheid en braken voor mensen die bestraalt zijn voor chronische pijn, kanker of aids.
Dit benadrukt dat dit allemaal nog niet voldoende onderzoekt is om de werking van cannabis daadwerkelijk te bewijzen, vandaar dat er gesproken wordt van en indicatiestelling. In de moderne wetenschap wordt onderzoek naar het gebruik van medicinale cannabis op dit moment te weinig ondersteund. Een arts moet bepalen of een ziektebeeld in aanmerking komt voor het gebruik van medicinale cannabis.
Hoewel hier niet voldoende gedegen wetenschappelijk bewijs voor is, zijn er mensen die claimen dat ze door het gebruik van medicinale cannabis een positief resultaat hebben bij een veelvoud van ziektebeelden. Dit zijn onder meer ADHD, slaapstoornissen, Astma, Alzheimer, ziekte van Parkinson, Glaucoom,jeuk, Eczeem,Ziekte van Crogn en reuma. Meestal gaat het hier om verlichting van pijn of het verminderen van vervelende bijwerkingen van andere medicijnen.
Alleen op recept van een arts is medicinale cannabis verkrijgbaar in een apotheek. De algemene richtlijn is dat medicinale cannabis alleen wordt voorgeschreven, wanneer er met andere medicijnen en behandelmethoden te weinig resultaat geboekt wordt of die te veel vervelende bijwerking met zich meebrengen. Het advies is om medicinale cannabis onder toezicht van een arts te gebruiken, omdat er ook bij dit middel bijwerkingen kunnen optreden.
Mensen die cannabis als zelfmedicatie gebruiken, kiezen er meestal voor het middel te roken. Deze vorm is echter schadelijk voor de gezondheid. Medicinale cannabis via orale toediening kan ook zijn beperkingen hebben, maar zal in de medische wereld waarschijnlijk altijd de voorkeur krijgen. Er zijn ook nog alternatieve in de vorm van een preparaat dat onder de tong gelegd dient te worden en het werken met een verdamper om de stof in de vorm van rook of nevel in te ademen.